ČNB aneb snižování úrokových sazeb zahajuje další kolo zadlužování a inflace

Inflace, peníze, vysavač, bankovky, pokles hodnoty, pokles úroků, znehodnocení
Inflace jako vysavač na peníze všech. Dlužníkům přidává. Zdroj: Unsplash

Snižování úrokových sazeb o dalších 0,5 % rozjíždí další kolo inflace. Zadlužování vlády ani lidí ještě ani nepřestalo, ale utěšeně jedeme dál a nyní ještě víc. Podpora dluhové závislosti před spořivostí. Vyvolat problém a pak ho statečně řešit. A co ty nemovitosti přepálené o 40 %? Cesta ven z problémů.

České národní bance (ČNB) se ještě ani nepodařilo zastavit úvěrovou expanzi tolik potřebnou k zastavení dalšího růstu inflace a už dál rozjíždí další kolo zadlužování a tím i další inflace skrze snižování úrokových sazeb.

Nejenom, že je cílem ČNB je znehodnotit naší měnu o 2 % ročně (zde), k tomu nyní poskytuje vysvětlení širších důvodů svých aktuálních kroků (zde).

Meziroční inflace dosáhla úrovně znehodnocení naší měny 2,6 %. Tedy po tom, co loni ve stejném měsíci květnu 2023 činilo znehodnocení naší měny 11,1 %, tak jsou nyní naše peníze znehodnocené o dalších 2,6 %. Hurá. Skvělé. To je panečku výkon.

ČNB se přesto nezapomněla pochválit, za skvělou práci v oblasti cenové stability. Ani inflace za posledních 12 měsíců zatím výrazně neklesla a stále se drží na 5,6 procenta. A co třeba tu hodnotu vrátit tam, kde byla předtím nárůstem, třeba o rok? To by šlo považovat za stabilizaci.


Expanze úvěrů pokračuje aneb rekordní růst zadlužení státu i občanů

Předchozí krátké zvýšení úroků sice utlumilo celé kolečko zadlužování, znehodnocování měny a prudkého zdražování všeho fyzického, ale bohužel ne dost. Protože zadlužování a tvorba nových úvěrů pokračuje dál a nezastavila se ani prudkým a bohužel krátkodobým zvýšením úroků.

Česká loutková vláda ani nemrkla a valí na nás všechny největší vlnu dluhů za dobu existence současného státu (více zde).

Ani lidé se příliš nedrželi zpátky, když se zadlužování a tvorba nových úvěrů nezastavilo a nadále pokračuje v růstu. Podle posledních informací by rok 2024 mohl dosáhnout rekordní tvorby nových úvěrů na úrovni roku 2020 a zadlužení českých domácností a občanů tak dál prudce roste (více zde). A nové úvěry znamenají novou inflaci.

A tak dříve, než stihlo odeznít nedávné kolo velké inflace z poslední dvou let, tak ČNB rozjíždí další kolo uvolňování úrokové politiky. Snížila základní úrokové sazby o dalších 0,5 % a dále tak navádí všechny k dalšímu zadlužování a vytváření peněz z ničeho prostřednictvím úvěrů a tím pádem i další inflace a další spekulace.

Podporování závislosti na dluzích a dluhového otroctví, parazitování ve prospěch globálních fašistů

Všichni inflační daní splácíme dluhy těch, kteří se zadlužují a jsou tak závislí na svých dodavatelích peněz, a které ČNB tak protěžuje a zvýhodňuje. ČNB tak dlužníkům zhodnocuje statky penězi všech ostatních, kterým kupní síla klesá.

značka, žlutá, varování, nebezpečí
Na kluzké ploše. Snižování úrokových sazeb povede k další inflaci. Nebezpečí úrazu. Zdroj: Pexels

ČNB tak vlastně při snižování úrokových sazeb lidem říká, buďte závislí, budeme s vámi moct manipulovat a díky tomu se budete moct tvářit jako bohatí a úspěšní lidé. Opak ale bývá pravdou.

Kdokoliv je závislý, nemůže být svobodný a tím pádem úspěšný pouze natolik, na kolik mu umožní jeho pán. Takový člověk může mít sice spousty peněz a bohatství, ale takové statky nejsou jeho.

Dochází tak k tomu, že ČNB prostřednictvím inflace okrádá všechny občany používající českou měnu, ve prospěch dlužníků. Ti pak v drtivé většině případů posílají splátky svých úroků bankám na českém území, které jsou v drtivé většině v držení zahraničních globálních fašistů (kdo to jsou čtěte zde). Ti odtud pak vyvádějí tyto peníze pryč ke svým páníčkům v zahraničí.

Toto je krásný příklad vykořisťování kolonie v praxi. A tato instituce jej bohužel dál podporuje tím, že umožňuje další zadlužování.

Už naštěstí také víme, že „Bohatství se rodí z myšlenky“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde) a nemusíme tak pouze podporovat bohatnutí druhých skrze dluhy. Jsou i jiné cesty, viz. na konci článku.

Snižování úrokových sazeb ČNB přispívá k dalšímu zadlužování české vlády

Mluvíme o finančním vysávání nejenom těch lidí, kteří se sami a dobrovolně zadluží. Ale hlavně o dalším vysávání všech občanů a obyvatel naší země.

Protože náš stát pod vedením dosazených politických loutek (typu Fiala a Pávek) a dalších gaunerů dosazených do veřejných funkcí zahraničními páníčky, už dlouhodobě likvidují náš státní rozpočet rekordními deficity veřejných financí.

Tím nás tak všechny v zájmu svých zahraničních páníčků vrhají do náruče globálních fašistů prostřednictvím dluhů u zahraničních institucí nebo českých bank v zahraničním vlastnictví, což je jedno a to samé.

Tudy odcházejí další peníze nás všech do zahraničí a podporují kšefty amerických globálních fašistů a jejich vazalských eurounijních přitakávačů.


Šetřete, ale ne moc a hlavně se zadlužujte, přichází snížení úrokových sazeb

Guvernér ČNB přitom naoko ve veřejných vystoupeních nabádá vládu, aby neutrácela (například zde), ale ač by je ČNB mohla držet při hubě vysokými úrokovými sazbami, tak jim nyní povoluje otěže a dává další prostor k levnému zadlužování.

A tato banda zaprodanců nadále nejen může, ale také nás bude bezskrupulózně zadlužovat a nyní jim ČNB umetla cestičku, aby jim v tom nebránily ani vysoké úrokové sazby, které by vláda musela platit při refinancování dluhů při vyšších úrocích.

A tak může vláda zaprodanců nadále statečně rozhazovat naše peníze Ukrajincům a to jak těm u nás, tak jejich nacistické vládě, která postupně provádí genocidu vlastního obyvatelstva. Ale jednání o míru nebo zastavení bojů nikoho ani nenapadne řešit. Vždyť dokud se bojuje, potud se točí peníze.

Může také zavádět cenzuru, nakupovat zbytečnou a nefunkční armádní techniku typu F-35 či hradit stupidní greendealové manýry nebo podporovat imigraci, kterou globální fašisti hodlají dále rozvrátit naší zemi.

Magické kolečko aneb vyvolat problém a pak ho statečně řešit

Takže na jedné straně nadále vyvoláváme problém a na druhé straně se tváříme, že strašně pomáháme a ať již podporou chudáků Ukrajinců, kteří se po nás pěkně vozí nebo nejrůznějších zvrácených ESG politik.

Přitom je to jednoduché, přestaňme vyvolávat a financovat problémy, nemusíme řešit následky. To platí i pro vládu i pro ČNB. Inu když se sejdou kamarádi z Aspen Institutu v české vládě, na hradě i v ČNB (ano i Aleš Michl je na jejich webovém seznámku kamarádů), tak si holt kryjou záda navzájem, aby se co nejdéle udrželi u moci.

Jen to u nás nesmí vypadat tolik okatě, protože důvěra ve vládu je v podstatě nulová (zde) a v instituce obsazené kamarády z Aspenu také vytrvale klesá. Tak se budeme ještě chvíli tvářit, že si naoko nejdou tolik na ruku.

Ale co se stane pak?

Co ty nemovitosti?

Ano, víme, že ceny nemovitostí jsou u nás stále přepálené minimálně o 40 %. Víme také, že nemovitostní trhy v zahraničí již na mnoha místech v podstatě zkrachovaly (psal jsem oboje zde).

domino, pád, kostky, bankrot, stát, stání bankrot,
Realitní trhy jsou jako padající domino. Jeden velký začne, další se přidají. Zdroj Unsplash.

A víme, že ani při takto snížených úrokových sazbách nejsou ceny nemovitostí v ČR udržitelné. Problémy ze zahraniční se brzy přenesou i k nám, protože jsou vyvolané stejnou příčinou. A tou jsou manipulace s úrokovými sazbami a příliš vysoké zadlužení.

Ano, ceny nemovitostí v horizontu deseti let dost možná budou skutečně na dvojnásobku, protože je tam vystřelí zbytečně nízké úrokové sazby, inflace a růst zadlužení.

Předtím, než však ceny nemovitostí vystřelí zase prudce nahoru, tak si projdou prudkým znehodnocením, při kterém si mnoho těchto nemovitostí bude chtít skrze dluhové bankroty uzmout banda globálních fašistů a jejich kamarádů.

Jednou se ceny nemovitostí budou muset vrátit na úroveň odpovídající mzdám. Je jen otázkou času, kdy to bude.

Zadlužování není cesta k prosperitě

Zadlužování není cesta k prosperitě. Je to cesta k otroctví. Zmanipulované a uměle vyhnané ceny nemovitostí, které neodpovídají možnostem lidí k jejích nákupu, se nemohou udržet a také se neudrží a také půjdou dolů na přijatelnou úroveň.

Každé zbytečné zadlužování je pouze odklad problémů na později. A to později není příliš daleko. Přijde. Stejně jistě, jako úroky z dluhů.

Jedinou cestou k prosperitě jsou úspory a jimi financovaný rozvoj skrze lokálně vlastněné finanční instituce. Všechno ostatní vede ke špatným koncům.

Dobré je, že už víme, že „Kde vůle neschází, cesta se nachází“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Vzhledem ke všemu výše uvedenému a mé nedůvěře v současné státní instituce jsem se začal angažovat v projektu na prodej a zpracování zlata a drahých kovů. Více informací k tomu přinesu zas někdy příště. Věřím, že to bude ta správná cesta, která umožní zachování úspor na doby, kdy budou potřeba.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: