Ceny nemovitostí klesají i přes tlak masmédií a prodejců

Ceny nemovitostí, pokles, pád, reality
Ceny nemovitostí jsou u nás stále nejméně nedostupné a proto půjdou dolů. I podle ČNB až o dalších 40 %. Zdroj Unspalsh.

Ceny nemovitostí klesají u nás i ve světě. Masmediální masírka stále propaguje růst cen, ale opak je skutečností, protože bublina už praskla. Ceny nemovitostí jsou stále o 40 % nadhodnocené i podle ČNB a proto dál poletí dolů. Stále jsme druhou nejméně dostupnou zemí pro bydlení.

V poměru k příjmům jsou ceny nemovitostí v České republice na jedné z nejvyšších úrovní ze sledovaných zemí. Už dřív jsem psal, že díky zvýšení úrokových sazeb z technické nuly na vysoká procent způsobí realitní krizi. A to se postupně opravdu děje. Ceny nemovitostí jsou totiž stále zoufale vysoké.

Podle výpočtů byste si dnes mohli pořídit obyčejný byt za cca 13 tvrdé práce a to samozřejmě bez výdajů na jídlo, osobní spotřebu, či udržení práce například dojížděním a dalšími výdaji. A jsme tak druhou nejméně dostupnou zemí pro vlastní bydlení (zde).

U domů je tento poměr násobně vyšší a samozřejmě se v žádném případě vůbec nebavíme o Praze, kde jsou tyto metriky dál úplně mimo realitu.

Historický průměr pro pořízení vlastního bydlení však je cca 3-5 let čistého příjmu. Tedy zhruba třetina. Tomu budou odpovídat i ceny nemovitostí, které skončí s poklesem zhruba na třetině až polovině vrcholových hodnot z minulých let.


Mediální masírka dál nahání lidi do dluhové hypoteční pasti

Nic z toho však nezastaví masmediální masírku občanů v oblasti tlaku na nákup nemovitostí, zadlužování a naskakování do rozjetého vlaku, jehož lokomotiva již letí z útesu dolů.

Ceny nemovitostí, reality, pokles cen, média, masmédia, slepá víra,
Mediální masírka a tlak k nakupování nemovitostí a odtržení od reality v cenách nemovitostí. Ze dne 22.06.2024. Ceny nemovitostí klesají, ale možná se ještě někdo chytí.

Stačí si napsat do vyhledávače „ceny nemovitostí“ a zaplaví vás tsunami zpráv typu „kupujte nebudou“, „byty docházejí“, „ceny letí vzhůru“, „Češi se zase vrhli na nemovitosti“, „dobře už bylo, ceny letí vzhůru“ a tak podobně.

Předpokládám, že to samé se na všechny uživatele masmédií řítí také z televizí či nejrůznějších internetových zpravodajských serverů poplatných dnešní době a zahraničním páníčkům.

Také si říkáte, že musíte chytit ten prudký propad cen nemovitostí, než vám ujede vlak? Podle nadšených prodejců a jejich mediálních propagátorů ceny klesly už o 15 % a možná i o 20 %. To je super.

Developer Horst Fuchs z masmediálního teleshoppingu vám k tomu přihodí i garáž zdarma. A to už se sakra vyplatí. Nebo ne?

Nemovitostí bublina už praskla a ceny nemovitostí klesají dál a poletí dolů o dalších 40 %

Přitom realita je už dlouho někde úplně jinde. Chytit vlak, který míří z útesu bohužel není životním vítězstvím nad ujíždějícím osudem. Opak je pravdou. Kdo nenaskočí, vyhraje. Nevidět vpředu lokomotivu, která letí z útesu, bohužel není příznakem bystré mysli. Právě naopak.

Řekněme si k tomu názor České národní banky, která již začátkem roku 2023, tedy před tímto slavně propagovaným poklesem, který vás má přivést na dráhu hypotečního zadlužení a zběsilých nákupů nemovitostí, odhadovala, že ceny nemovitostí jsou přepálené až o 60 %!

Wow, takže už dlouho víme, že i když ceny nemovitostí klesnou o 20 %, tak pak půjdou ještě o dalších 40 % dolů, abychom se dostali na nějakou tu jakštakš rozumnou úroveň. A to se ČNB obvykle drží v těchto odhadech ještě dost zpátky.

Aha, takže jako ne ceny nahoru, i když to říkají v televizi a přisvědčují jim vaši všichni kamarádi, co už jsou v dluzích až po krk, že nejlepší časy na nákup už byly nebo jsou právě teď?

Hmm, mám takový pocit, že ČNB v tomto případě bude mít možná pravdu.

Připravte se proto na fakt, že: „Jediná trvalá věc na světě je změna“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).


Neprodejné předražené nemovitosti

Už nyní došlo k významnému nárůstu nemovitostí na prodej. Prodejci doufají, že ještě na poslední chvíli chytí s vysoko nadsazenou cenou nějakého blázna, který naskočí do vlaku jedoucího ze skály.

Proto většina nemovitostí dlouho leží ladem v nabídkách na prodej. Naprostá většina z těchto nabízených nemovitostí je v podstatě neprodejných při požadovaných cenách. Inu vysoké ceny hypoték znamenají nízké ceny nemovitostí a obráceně.

Nelze mít vysoké úroky kolem pěti procent, průměrnou mzdu jaká je dnes a ceny nemovitostí, jaké jsou dnes požadovány. Některá část této nerovnováhy se musí srovnat. Lze čekat, že ani nárůst mezd, ani snížení úroků spíš nenastane.

Jak by mohla ČNB snížit úroky, když by to zase vedlo k rostoucí inflaci, který by jim pod rukama zase narostla? Lze spíš čekat, že úroky zůstanou spíš tam kde jsou.

Mzdy, v době současné nejistoty, zaměstnavatelé asi také příliš zvedat nebudou. Takže zbývá…? Ano doplníte si sami, pokles cen nemovitostí.

A do toho ten nepříjemný demografický trend s klesajícími počty mladších koupě schopných ročníků (psal jsem zde). Proto je vhodné vědět, co člověk chce, aby se nenechal vtáhnout do problémů, které nemusí mít. Takže: „Měj vždycky na paměti, co chceš“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Co v zahraničí, jak frčí nemovitosti tam?

Zkusme třeba Německo. Aha, tak tam probíhá nejtvrdší realitní krize od začátku sběru záznamů. První celoroční pokles cen za bezmála dvacet let? A teprve se to pořádně rozjíždí? Hups, tak to asi nebyl správný příklad. Na Německu je naše ekonomika přece dost závislá, tak tady asi velký příspěvek k poptávce neseženeme.

Co takhle Rakousko. To nám určitě zvedne náladu. Jé, tam zkrachovalo největší nemovitostní impérium ve střední Evropě. A ceny bytů letí dolů o 3,5 % ročně a ve Vídni bezmála o 6 %.Realitní trh v podstatě zamrznul a probíhá minimum transakcí. Tak to je jistě cenový impulz.

Zkusíme jak je na tom třeba Velká Británie. Jo, takže propad cen o 0,4 % mezi měsíčně (tedy skoro 5 % ročně), prudký nárůst nesplácení hypoték od 4,2 %, což je nejvýše za celou dekádu. No dobře a co jinde?

hlava, krabice, společnost, schování, úkryt
Reakce společnosti na problémy – schovat hlavu do krabice. Ceny nemovitostí klesají, ale neva, v krabici je dobře. Zdroj Unsplash

Co slavná Amerika? Aha, bez precedentní nárůst nemovitostí na prodej, meziročně o 20 %. Zrychluje škrtání cen ve snaze prodejců získat hotovost a to až 15 % nabídek mezi měsíčně jde s cenou dolů, defakto zamrznul hypoteční trh rezidenčního bydlení, když prodeje spadly nejníže za bezmála třicet let a to už na začátku roku, takže nyní jsme ještě dál. Významně roste nesplácení hypotečních dluhů.

Co třeba Čína? Tam nemovitosti vždycky frčely. Uh, největší mezi měsíční pokles cen rezidenčních nemovitostí za bezmála dekádu. Nesplácených úvěrů přibylo 10 % jen za minulý rok, takže nyní jich bude ještě daleko víc. Krachuje tam jeden giga developer za druhým.

Na začátku letošního roku se položil největší čínský developer Evergrande, s oficiálními dluhy většími, než HPD České republiky. Nyní jde postupně ke dnu tamní developerská dvojka Country Garden a mnoho dalších se už buď položilo nebo budou brzy následovat. Tamní nemovitostní trh naprosto zamrznul i když KSČ do realitního trhu pumpuje miliardy dolarů i juanů.

No nic, ale u nás to přece musí být super i nadále. Alespoň podle masmédií. Tak hurá chytit realitní rychlo vlak, aby vám neujel…

Kryje nás česká koruna, ale ne proti všemu

Nás v České republice naštěstí před těmito nepříznivými vlivy hodně kryje globalisty a českými politickými loutkami, v čele s bandou Fialových grázlů a poslušným psíkem Pávkem, tolik nenáviděná česká koruna (psal jsem zde), kterou by nejraději zrušili.

I tak nás tyto trendy klesajících cen nemovitostí ze zahraničí prostě doběhnou, protože jsme prostě zatím stále otevřená exportní ekonomika. A když je problém venku, bude i u nás. A to bude další kapka k nerovnovážné domácí situaci nastíněné výše.


Co dělat a jak se připravit na další pokles ceny nemovitostí i u nás?

Základní pravidlo je nenaskočit na lži mainstreamových médií, prodejců hypoték a prodejců nemovitostí, kteří se vás snaží za každou cenu přesvědčit, že trh s nemovitostmi u nás válí a právě promeškáváte nejlepší příležitost svého života. Opak je pravdou.

Kdo teď naskočí s obřím dluhem do nemovitostí, bude toho dlouho litovat. A kdo hypotéku již má, měl by se pořádně připravit v čase, který ještě má, než se tyto další změny a poklesy dále propíší i mainstreamu, který je obvykle dost pozadu za realitou.

Je potřeba mít finanční rezervy. Nějakou hotovost stranou mimo banky. Alespoň na pár měsíců. Přece jen i banky mohou zastavit byť dočasně své působení, ale úroky a splátky běží dál. Jak se připravit na civilizační krizi z pohledu peněz a financí jsem již psal (zde).

Nedopusťte, aby vám nemovitosti zabavili zahraniční banky působící v České republice, které pak naší zemi, vaše domy a vaší práci prodají za půl darma zahraničním „investorům“ jako jsou nejrůznější fondy nebo imigrantům nebo spadnou zadarmo do klína nějakému dalšímu zahraničnímu věřiteli.

A vám pak zůstanou jen dluhy místo domů. Kdo můžete, udělejte si rezervy. I když nic nedlužíte, mohou se vám rezervy později dost hodit, ale je to o to víc důležité, když máte na sobě hypotéku.

Až ceny nemovitostí půjdou dolů, je potřeba mít rezervy. Jak se říká, „nebesa pomáhají těm, kteří si dovedou pomoci sami“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: