Jak na levné letenky do Chile a do Jižní Ameriky

Při hledání letenek do Chile jsem nalezli několik poučení pro cesty do celé Jižní Ameriky
Jak na letenky do Jižní Ameriky

Při hledání letenek do Chile jsme se dobrali hned několika poučení. Vyplatí se letět přes historicky spřízněné země, využít lowcost přeletů a hledat přes srovnávače cen.

S tím, jak jsme nedávno obdrželi Working holiday vízum do Chile (psal jsem zde), nám vyvstala potřeba obstarat si letenky. Začali jsme tedy hledata narazili na několik užitečných rad, které se mohou hodit i dalším cestovatelům, kteří míří nejen do Chile, ale potažmo i do celé Jižní Ameriky.

Tip: Jak se připravit na dalekou cestu za dobrodružstvím (čtěte zde).

Místa s nejhustším provozem do cílové destinace

Pro cesty z Evropy do Jižní Ameriky je dobré hledat levné letenky mezi zeměmi s čilým obchodním i cestovní ruchem. Víc lidí znamená větší počet letů, což obvykle zvyšuje šanci na sehnání levné letenky.

V Evropě je hned několik zemí, které jsou historicky, ekonomicky, jazykově i mezilidsky spřízněné se zeměmi Jižní Ameriky. Silnou vazbu má tradičně Španělsko se španělsky mluvícími zeměmi Jižní Ameriky a Portugalsko s Brazílií.

To jsou také stěžejní místa nebo něco jako spojovací země, které by měl cestovatel při hledání levné letenky do Latinské Ameriky sledovat.



Lowcost přelet do spojovací země

Samotný přelet do Jižní Ameriky lze nejlépe realizovat z výše zmíněných destinací. Je však také třeba se do těchto odletových destinací nějak dostat. K tomu lze využít některého z lowcost dopravců, kterých po Evropě létá nepřeberné množství.

Je tak například možné si celkem lacino zachovat komfort odletu z Prahy s přestupem v Barceloně, Madridu nebo Lisabonu. Odkud lze navázat na pravidelné lety místních leteckých společností do Jižní Ameriky.

Více odletových míst

Pro lety z České republiky do Jižní Ameriky se vyplatí hledat i mimo malý český rybník. Ačkoli pražské letiště každým rokem roste, tak sousední velká letiště stále odbavují mnoho letů do jiných světových destinací mimo Evropu. Pokrývají totiž jiné preference pasažérů a rozdílné zájmové destinace.

Takové letiště ve městě Vídeň, Frankfurt nebo Berlín jsou stále v dojezdové vzdálenosti a přitom již poskytují rozsáhlejší možnosti letů do Jižní Ameriky.

Tip: Housesitting jako způsob nízkonákladového cestování (více čtěte zde).

Slevové servery

Osobně rád hledám letenky na serveru Akcniletenky.com. Na této stránce jsou k nalezení nejrůznější světové destinace za velmi příznivých podmínek. Obvykle se jedná o předprodejní nebo doprodejní akce leteckých společností.

Mívají sice velmi omezenou platnost a mnohdy také různá omezení, ale je to něco za něco. Pokud chce člověk levně cestovat a zrovna má štěstí na svou vytčenou destinaci, tak tohle je místo, odkud „může vyrazit“.



Srovnávače cen letenek

Rozhodně se vyplatí také sledovat srovnávače cen letenek jako jsou Letuška, Chytryhonza, Skyscanner a zejména pak kiwi.com. Právě na kiwi jsme nakonec našli let s nejlepšími podmínkami. Naši letenku jsme zakoupili zhruba se dvouměsíčním předstihem před cestou a do Chile tak poletíme rovnou z Prahy za přijatelnou cenu.

Z domovského letiště vyrazíme s portugalským národním dopravcem TAP do Lisabonu a se stejnou společností pak i přes oceán do Brazilského Ria de Jaineira. Dál nás odveze chilský lowcost dopravce FLY.

Dostatečná doba na přestup

Výhodou celého souboru letů je, že ač se nejedná o přímo návazné lety, tak budeme mít čtyři, respektive pět hodin na přestup. I při mírném zpoždění předchozích letů, bychom tak měli ty návazné bez potíží stihnout.

Celková doba cesty až do Santiága de Chile by tak měla činit přijatelných 27 hodin. Myslím, že až nazraje čas, tak bude kiwi.com také jedna z prvních možností, kde budeme hledat i zpáteční letenku.

Mohlo by Vás zajímat:
Jak zažádat o Working holiday vízum do Chile a co to obnáší?
Jak na dlouhodobé cestování s minimem peněz (více zde)?