Žádáme o Working holiday víza do Chile

šipka ukazující směr do Chile
Směr Chile

Po výborné zkušenosti s Working holiday na Novém Zélandu jsme se s přítelkyní rozhodli pro pracovně dovolenkový rok v Chile. Prvním krokem je žádost o vízum, které nám poskytlo nová překvapení a první zkušenosti s chilskou administrativou.

Naším cílem je strávit rok v Chile a procestovat tuto dlouhou a nesmírně rozmanitou zemi. Jen považte, že Chile je dlouhé 6000 kilometrů a od pouští na severu přechází přes úrodné nížiny ve středním pásmu až do subarktické a arktické oblasti v Patagonii a Ohňové zemi. Součástí země je také Velikonoční ostrov se slavnými sochami Moai.

Prvním krokem k tomu, abychom mohli strávit rok pracovní rok v Chile je žádost o vízum. Pro mladé lidi je od roku 2016 k dispozici tzv. dočasné rezidentní vízum v programu zvaném Working Holiday.

Prezidentská dohoda mezi oběma zeměmi tímto oboustranně umožňuje mladým lidem od 18 do 30 let včetně strávit rok v druhé zemi s cílem poznat její kulturu a naučit se jazyk. Jako nástroj k tomu, aby si to mohl dovolit dostává člověk zároveň pracovní povolení. Více o programech Working Holiday v sedmi zemích světa jsem již psal (zde).



Žádost o Working Holiday v Chile

Tímto programem jsem již prošel na Novém Zélandu a měl jsem proto představu, jak by taková žádost o Working Holiday vízum měla probíhat. Přesto jsem během aplikačního procesu narazil na několik překvapení.

Je nutné se připravit na to, že to trvá. Samotná žádost jde sice vyřídit online, ale sehnat materiály k jejímu podání nám zabrala pěknou chvilku. Když člověk ví, co vlastně potřebuje, mělo by samotné podání zabrat nanejvýš hodinu. My jsme s tím strávili téměř dva týdny.

Jako podklady jsme měli pouze základní list s popisem programu z chilské ambasády. Nabyl jsem dojmu, že se jedná o pracovní verzi celého systému a tak nějak se v procesu zkouší, jak to vlastně funguje. Nepodařilo se mi předem dohledat konkrétní požadované dokumenty ani specifické informace k žádosti a proto jsme je řešili až v průběhu aplikačního procesu.

Tip: Jak na dlouhodobé cestování s minimem peněz (psal jsem zde).

Podivnosti v žádosti o Working Holiday

Požadavek na zvolení typu pasu v žádosti o Working Holiday do Chile
Typ pasu Working Holiday

Na začátek nás zmátla podmínka vybrat druh pasu, který držíme. K dispozici bylo 10 různých druhů a po vyloučení nepravděpodobných možností mi stále zůstaly tři možné varianty. Ta správná je nakonec dle ambasády: „ordinary“, tedy obyčejný.

Dále mě překvapilo, že to, co je pro Working Holiday na Novém Zélandu nepovinné, chce chilská ambasáda doložit předem jako součást aplikačního procesu. Jednak je to zdravotní prohlídka, jednak výpis z rejstříku trestů. Paní doktorka se velmi divila, co po ní vlastně chci a nakonec mi do listu o prohlídce napsala: „schopen práce v Chile“, tak doufám, že to bude stačit. Oba dokumenty jsme navíc podali v originálu česky.

Registrační proces navíc podle mého názoru není nijak speciálně uzpůsoben samotnému programu. Při registraci se tak člověk setká s požadavkem na kontaktní osobu v Chile, bez které ho systém nepustí dál.

Volba fyzických charakteristik v aplikačním procesu o vízum v Chile
Fyzické charakteristiky Working Holiday Chile

Může také očekávat požadavek na vyplnění zaměstnavatele, místa pobytu a vykonávané činnosti v zemi. Nakonec jsme vypsali jen Working Holiday a Santiago de Chile, tak snad to bude stačit. Například Nový Zéland svým občanům radil vyplnit do stejného programu místo obojího jen nějaké místo ubytování, tedy hotel nebo hostel.

Asi nejpodivnější mi však přišel požadavek na vyplnění barvy kůže, vlasů, očí a výšky. Jako modrooký blonďák s bílou kůží snad tímto nejsem nijak limitován, přesto mi posuzování podle fyzických charakteristik přišlo přinejmenším nepříjemné.



I anglicky raději se základní španělštinou

Zájemce se také musí připravit, že i když registrační systém mluví po obsahové stránce anglicky, tak je třeba mít alespoň základní povědomí o místním jazyce. Například závěrečná rekapitulace před podáním žádosti znamená konverzi všech zvolených údajů do španělštiny i při zvoleném jazyce v angličtině.

Tip: Jaké vybavení si podle našich zkušeností na cestu do Chile připravit jsem shrnul v článku (zde)

Čekání na výsledek

Žádost je nyní podána a pomalu tak snad přichází čas na rozhodnutí. Jsme zvědavi na výsledek. Držte nám prosím palce…

Mohlo by Vás zajímat:
Jak se připravit na dalekou cestu za dobrodružstvím (více zde).
Jak se zbavit strachu a začít cestovat (více o tématu zde).