Housesitting jako způsob nízkonákladového cestování

Housesitting, dům na mapě, cestování, bydlení, ubytování
Ukazatel domu na mapě

Housesitting je způsob bezúplatného hlídání domu s péčí o zvířata nebo zaléváním květin. Majitel nemovitosti nechá housesittera bydlet ve svém nepoužívaném domě výměnou za bezpečnost nebo údržbu a obvykle také péči o zvířata a zeleň. Mnohdy dává k dispozici i auto.

Jak na housesitting při cestování? Nejprve je důležité zvolit dobrou platformu s dostatečným množstvím uživatelů a nabízených domů. V poslední době se nejrůznější platformy vyrojily jako houby po dešti a k dispozici je jich přehršel. Problém všech je přitom stejný, sehnat dostatečný počet domů ke hlídání, o které by mohli mít lidé zájem.

Po prozkoumání zhruba desítky platforem člověk dojde k závěru, že těch zajímavých jsou na síti tak dvě. Z toho nejzajímavější je podle mého názoru Trustedhousesitters.

Trustedhousesitters.com
Fungují déle a mají podstatně víc aktivních majitelů domů, kteří potřebují hlídače. Registrace stojí 119 USD na rok a je možné vybírat z množství nemovitostí po celém světě. Člověku pak stačí si vybrat vhodný objekt ve své cílové destinaci a domluvit se s majitelem.

Rozpočtení částky za registraci třeba na takový měsíc pobytu v jednom domě už tyto vstupní náklady příjemně rozmělní na nevýraznou částku.

Tip: Jak na dlouhodobé cestování s minimem peněz?

Účel housesittingu

Primárně slouží housetting k tomu, aby měl kdo hlídat majitelům nemovitost po dobu jejich nepřítomnosti. Může to znamenat jednak hlídání samotného objektu tím, že v něm vůbec někdo žije po dobu nepřítomnosti majitelů, takže objekt neláká zloděje k vykrádání.

Může to také znamenat hlídání a krmení domácích zvířat, či zalévání květin či zahrady. V některých případech může jít i o péči o celou farmu nebo drobné údržbářské práce v případě potřeby.

Když jsem poprvé zkoušel housesitting, mým úkolem bylo nejen hlídat dům, ale také se postarat o kočky, slepice a zahradu a zejména zalévat semenáčky mandloní. Celá akce zabrala asi hodinu denně a jako bonus jsem měl k dispozici všechna snesená vejce. To samozřejmě dále snížilo náklady pobytu.

Tip: Jak jsem přišel ke své první housesittingové zkušenosti: Bezplatně k užívání dům i auto?

Jak dlouho housesitting trvá?

Nejčastěji hledají majitelé housesittera na několik týdnů. Mnoho lidí odjíždí na dovolenou a po dobu své nepřítomnosti potřebují, aby jim někdo ohlídal dům či byt. Mnozí lidé ale také mají zahraniční nemovitosti, ve kterých pobývají jen přes sezónu a na zbytek roku se vrací domů. Není žádnou výjimkou sehnat nabídku na hlídání domu mimo sezonu i na dlouhé měsíce.



Jak housesitting využít při cestování?

Mnozí cestovatelé využívají housesitting jako příležitost si odpočinout od trmácení a častých změn působiště. Umožňuje to pobýt nějakou chvíli na jednom místě. Stejným způsobem jsem přišel ke své první zkušenosti. Zkrátka přišel čas si po dlouhé cestě odpočinout od neustálých změn a mít chvíli stabilní zázemí.

Je však možné si takový pobyt vybrat i dopředu a vyrazit hlídat třeba na dovolenou k moři. Pochopitelně má člověk větší šance mimo sezónu nebo v klidnějších obdobích.

Možné výhody

Vyjma výrazné redukci nákladů na bydlení, může člověk získat plnohodnotné bydlení na určitý časový úsek. Zejména v odlehlejších lokalitách je třeba auto, takže i to majitelé mnohdy na místě zanechají housesitterům k dispozici. Člověk tak má příležitost se opravdu poohlédnout kolem a být přitom jako doma.

Opatrnost až na prvním místě

Jako při všem je však i při housesittingu třeba si dávat pozor. Na síti si není možné být ničím jistý a je proto dobré vybírat z katalogu podle referencí a zkušeností jiných cestovatelů. Někdo však musí být i první a vytvořit první reference. Je tedy na místě heslo: „důvěřuj, ale prověřuj“.

Více o tom, jak se zbavit strachu a začít bezpečně cestovat jsem psal (zde).