Jak se připravit na dalekou cestu za dobrodružstvím

Daleká cesta, cestování, expedice, výprava
Daleká cesta za dobrodružstvím

Ať už se chystáte cestovat daleko či dlouho, je dobré se na cestu pořádně připravit. Platné doklady, solidní cíl cesty, letenky, pojištění a základní vybavení jsou nutnou součástí před cestovních příprav.

Vše, co člověk skutečně potřebuje na dalekou cestu za dobrodružstvím nebo „prosté“ cestování, je pouze to, co se mu vejde do jednoho batohu. Samotné cestě však předchází série kroků, které je třeba si dát do pořádku.

Doklady

Před každou cestou je potřeba dát si do pořádku doklady. Takže zkontrolovat planost dokladů a pokud mají před delší cestou méně, než rok platnosti, tak okamžitě vyměnit. Samozřejmě to platí pro občanský průkaz do zemí Evropské unie s pro cestovní pas kamkoli jinam.

Do spousty destinací návštěvníka ani nepustí, pokud mu platnost cestovních dokladů končí za méně, než 6 měsíců po skončení platnosti víza. Některé země se totiž obávají, že byste si víza mohli prodloužit a kdyby k něčemu došlo a mezitím skončila doba platnosti pasu, mohli byste si u nich pobyt neprodloužit na neurčito.

Stejně tak řidičský průkaz se i v zahraničí může hodit, takže zkontrolovat a případně obnovit. Do vzdálenějších destinací je pak dobré si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz. Stojí pár korun a měl by bez komplikací platit po celém světě. Alespoň Novém Zélandu mi ho policisté uznali, i když je psaný francouzsky.



Víza

Plánujete-li jet do destinace, kde si nejste jistí vízovou povinností, je dobré se informovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí, které poskytuje seznam bezvízových zemí (zde). Zjištění vízové situace předem je dobrým způsobem, jak se vyhnout nepříjemnému překvapení po příletu.

Plán a cíl

Základem daleké cesty, je zvolit směr a cílovou zemi. Zatímco rozsáhlý plán ani není nutné mít, jelikož se člověk na cestách může i jen tak pro radost toulat, tak by se však měl zařídit alespoň na prvních několik dní po příletu. Během této doby, se totiž cestovatel bude v nové zemi rozkoukávat, aklimatizovat a určitě dostane do začátku dobré rady od místních či dalších cestovatelů, které potká.

Co je však třeba mít je jasný směr a cíl. Ty jsou totiž vždycky alespoň vodítkem a takovým kompasem, který leckoho vyvede i ze zapeklitých situací.

Cíl udržuje člověka zacíleného a vize cíle pak pomůže „i hory přenášet“. To zejména ve chvílích, kdy cestovatel zrovna neví, co s ním bude nebo se dostane do slepé uličky. Vidina cíle pak pomáhá překonat i další lecjaká protivenství a překážky. Připomíná mu totiž, že ještě není konec a je potřeba pokračovat a dál hledat cestu.

Tip: O cíli mé poslední velké cesty pěšky z Čech do Santiága de Compostela si více přečtete (zde).

Letenky

I když forem přepravy je spousta od chůze, stopu či plavbu, tak létání nadále zůstává nejrychlejším způsobem přepravy mezi zeměmi. Dalším krokem k úspěšné cestě proto je včasné pořízení letenek. Nejlépe samozřejmě za co nejnižší cenu, proto je dobré tento krok činit s dostatečným předstihem.

Lze je nejsnadněji vyhledat přes tzv. agregační servery typu Skyscanner nebo kiwi.com. Stojí přitom za to rozšířit vyhledávání i na letiště sousedních zemí. Například odlet z rakouské Vídně, německého Frankfurtu či s přestupem v Londýně totiž může celkové náklady zejména do vzdálenějších destinací snížit. Přes tato letiště jsou totiž odbavovány lety do širšího spektra destinací a krátký přejezd tak může do vzdálenějších destinací ušetřit nemalé prostředky.

Rozhodně má ale smysl hledat také sám. I propracované letenkové vyhledávače totiž ne vždy naleznou nejvhodnější řešení. Pokud jste tedy ještě zvídavější, tak i přímé hledání má svůj smysl. Například do bývalých kolonií evropských zemí je možné se obvykle z bývalé „kolonizační“ země dostat levněji. Mezi těmito zeměmi totiž ve většině případů stále probíhá čilý obchodní ruch. Do Jižní Ameriky je tak dobrým startovním místem Španělsko či Portugalsko atp.

Tip: Jak na dlouhodobé cestování s minimem prostředků si přečtěte (zde).



Pojištění

I v Evropské unii bych na české tzv. unijní pojištění rozhodně nespoléhal. Při zranění Vás sice nejspíš ošetří, ale standard jako doma přitom nečekejte. Je proto dobré se při zahraničních cestách připojistit. Do vzdálenějších destinací je to pak jasný základ.

Při cestách nad 6 měsíců je navíc možné se odhlásit od státního zdravotního pojištění. Cestovatel ho tak po dobu své nepřítomnosti nemusí hradit. Je však třeba mít na paměti, že pro opětovné přihlášení je nutné mít doklad, o jiném zdravotním pojištění po dobu nepřítomnosti. V případě práce v zahraničí je pak možné doložit i výpis ze státního pojištění v jiné zemi.

Z cestovních pojišťoven je pak možné zvolit z celé řady institucí. Na podmínky některých pojišťoven při cestěě do zahraničí se podívejte níže:

Allianz
Uniqa
Generali
Ergo
Axa

Je přitom výhodou vybrat pojišťovnu, která má v cílové zemi zastoupení nebo smluvní partnery. Ačkoli to není podmínkou, myslím, že to usnadní případné řešení vzniklých potíží. Podobnou sítí disponuje například Allianz.

Tip: Jak na pracovní dovolenou v zahraničí formou Working Holiday (čtěte zde).

Vybavení

Vyplatí se brát jen to, co se vejde do jednoho batohu. Za naprosto vynikající batoh na cesty považuji Osprey Kestrel s objemem 48l (zde). Do něj přidat pár kousků oblečení sestávající z jedněch krátký a jedněch dlouhých kalhot, několika triček, mikiny, kompresní bundy (Zde) a termo prádlo (zde) a spodní prádlo dle potřeby. Při každé cestě se rozhodně hodí dobrý spacák (např. Viking 300) a podle místa také karimatka. Velmi se mi osvědčil také rychle schnoucí ručník z mikrovlákna (zde).



Rozhodně se neztratí dobré boty například Garmont Dragontail Hike (zde), švýcarský nůž s pilníkem na nehty (zde), aby člověk nepotřeboval tahat nůžtičky. Doplníme základní šití, kde nesmí chybět sichrhajska a pak podle volby drobná lékárna. Obvykle s sebou beru obvaz, náplasti a z medikamentů paralen a živočišné uhlí. Živočišné uhlí se obzvlášť v divočejších destinacích rozhodně neztratí.

Za velmi užitečnou považuji zásuvkový multiadaptér (zde), který z podivných zásuvek napříč planetou zemí udělá jedním z konektorů standardní českou zásuvku. I ze je však třeba dávat pozor, protože typů zasávek je až příliš mnoho na to, aby se vešli do jednoho malého zařízení. Volte proto obezřetně podle cílové destinace.

Na cestě jistě přijde vhod i kompaktní a lehký notebook Asus Vivo book s dlouhou výdrží (zde). Ten s sebou lze snadno brát i na treky a v případě nouze poslouží jako záložní zdroj pro dobití mobilního telefonu.

Tip: Jaké vybavení stačí na 3000 km dlouhou pěší pouť do Santiága de Compostela? Více zde.

Finanční rezerva

Není na škodu mít stranou ulitou nějakou finanční rezervu pro případ neočekávané události. Člověk nikdy neví a drobné prostředky stranou pro případ potřeby se mohou hodit. Někde bokem na spořicím účtu se jim však také nic nestane.

Dál už je to chce jen trochu štěstí…