Vybavení na Camino de Santiago

Camino de Santiago, Fisterra
Camino de Fisterra (zdroj: samphotostock)

9. 6. 2023 – Aktualizováno: Nahradil jsem nefunkční odkazy za funkční. V případě vybavení, které již nelze koupit, jsem jej nahradil nejblíže možnou variantou.

Rekapitulace vybavení a tipů na Svatojakubskou pouť do Santiága de Compostela. Ti z vás, kteří ještě nevyrazili, by mohli ocenit několik praktických tipů na vybavení na Camino de Santiago, které jsou vyzkoušené na vlastní záda a nohy.

Obecné doporučení pro Svatojakubské poutníky zní: nést s sebou kolem 10 % své tělesné váhy. Každá věc navíc se při množství ušlých kilometrů značně pronese. Pojďme se tedy podívat na pět zásadních věcí, bez kterých se výbava snad žádného poutníka na Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela (čtěte více zde) neobejde a několik vychytávek, které se mi cestou velmi osvědčily.

Obutí na Camino de Santiago

Nejdůležitější součástí vybavení jsou na Svatojakubské pouti samozřejmě boty. Podle složitosti terénu, do kterého míříte můžete zvolit buď pevnou trekovou obuv nebo s sebou vzít na lehko jen sandále.

Pokud není zima, nejdete složitým terénem a nemáte na zádech 15 kilo, tak si se sandály nejspíš vystačíte. Nesl jsem původně jen do rezervy sandále Teva (zde), se kterými jsem nakonec zvládnul na 800 kilometrů. Osobně bych však asi preferoval pevnou, ale lehkou obuv, která také podepře kotník. Mě se osvědčily boty Garmont (ve vlastní recenzi zde).

Batoh s místem pro vodním vakem

Za velmi užitečnou součást vybavení na Svatojakubskou cestu považuji rozumně velký batoh s možností umístit vak na vodu. Velikost a obsah batohu volíme nejlépe podle délky předpokládaného pochodu. Pokud zrovna nejdete přes půl Evropy na několika měsíční trek, kde by se hodil spíš větší batoh, třeba Osprey Kestrel 48 litrů (zde), nebo v mé vlastní recenzi zde), tak si na kratší vzdálenosti do 1000 Km nejspíš vystačíte s velikostí kolem 30 litrů.

Menší batoh má výhodu i co se týče váhy samotného batohu, která lehkne uměrně menšímu množství použitého materiálu. V úvahu připadá třeba menší Osprey Kestrel 38 (zde) nebo obdobné varianty.

Vodní vak

Je to velmi užitečná pomůcka, která Svatojakubským poutníkům usnadní každý den cesty. Nemusíte totiž batoh sundávat a nandávat ze zad, odkládat trekové hole a vlastně ani zastavovat při každém potřebném doušku vody. Hadičku máte neustále nataženou až k ústům.

Ideální objem vaku je podle mě 1,5 – 2 litry (zde). Jednak jde taková váha vody ještě bez problému unést a jednak je to stále dost vody na celkem dlouhý pochod. Jsou-li na Vaší cestě vesnice, půjde tam doplnit i voda. A v Evropě jsou naštěstí obydlená místa každých pár kilometrů.

Trekové hole

Trekové hole jsou podle mě jedním z nejužitečnějších vynálezů na Svatojakubskou pouť a dlouhé pochody obecně. Můžete si díky nim snížit zátěž na klouby a rozprostřít ji do celého těla. Někde jsem vyčetl, že se díky nim sníží zatížení kloubů na nohou až o 15 % váhy, která se rozprostře i na horní polovinu těla.

Zdá se to sice jako celkem malá část, ale věřte mi, pokud jdete 25 a víc kilometrů každý den, tak je to hodně znát. Osobně bych asi volil hole z lehké slitiny a hlavně skládací. Výhodou pak může být ještě odpružení, které ztlumí otřesy přenášené na lokty. Jako dobrá volba se jeví tyto Leki Trail (zde).

Credenciál na Svatojakubskou cestu

Je to zásadní věc pro každého Svatojakubského poutníka. Na mnohých místech otvírá dveře a na některých umožňuje i získat slevy. To proč ho s sebou ale nosíme, je radost z množství přibývajících razítek a abychom si za naši úmornou dřinu domů ze Santiaga de Compostela odvezli vysvědčení ve formě Compostely. Lze sehnat v Klubu českých turistů nebo na každé dobré ubytovně nebo infocentru ve Španělsku.



Vychytávky na Camino de Santiago

Kompresní bunda (něco na způsob této zde)
Nezabere moc místa ani váhy a přitom ochrání před větrem a nejlépe i deštěm. Výše zmíněná varianta je spíš větrovka, ale měl jsem něco podobného i proti dešti.

Merino termo prádlo (zde)
Díky němu s sebou prakticky nemusíte nosit dlouhé oblečení. Termo prádlo nezabere moc místa, váží pár set gramů a v případě potřeby či chladu dobře zahřeje.

Rychle schnoucí ručník (zde)
Lehký a užitečný pomocník na každou cestu. Hodně vsákne a rychle uschne.

Vložka do spacího pytle místo spacáku (zde)
Pro snížení zátěže lze v místech teplého klimatu nebo při spaní v albergue použít místo spacího pytle jen bavlněnou nebo hedvábnou vložku do spacáku. Nemusíte tahat spacák a navíc na Caminu Vás v noci dostatečně ochrání proti chladu i štěnicím. Nebo je variantou malý spací pytel Viking 300.

Čelovka s bílým i červeným světlem (zde)
Stane-li se Vám, že zůstanete venku potmě, pomůže vám do cíle dorazit světlo bílé. Budete-li spát v albergue a chtít si v noci odskočit nebo rovnou začít putovat brzy z rána, pak nejlepší způsob, jak nevzbudit všechny kolem kuželem prudkého světla je právě červené světlo, které umožní vidět a přitom neruší.

Špunty do uší (zde)
V každém albergue nebo na hromadných ubytovnách bude vždycky někdo chrápat nebo něčím šustit. Tím si můžete být jistí. Pokud máte v noci rádi ticho, tak nejspíš jedinou možností, jak si ho alespoň částečně zařídit, jsou právě špunty do uší.

Strava na Svatojakubské cestě

Na pražícím letním slunci také člověk vypotí množství minerálů a spálí mnoho energie. Jako možné řešení se nabízí minerální soli, oříšky a jiné sušené plody. Nesl jsem s sebou trochu Himalájské soli (zde) na minerály a ořechy a sušené plody jako rychlou, zdravou a lehkou zásobu energie.

Každý má samozřejmě jiné individuální potřeby, ke kterým musí přihlížet. Tento článek je tedy spíš pro inspiraci a rozhodnutí za svou cestu nechť každý učiní na základě své nejlepší vůle a vědomí.

Kam dál pro informace Svatojakubské cestě?

To nejdůležitější se můžete dozvědět z videobesedy o 3000 kilometrů dlouhé pouti do Santiaga de Compostela. Dal jsem v dohromady své zážitky, zkušenosti, informace a prožitky ze své vlastní cesty (čtete více zde). Může Vám posloužit jako užitečný zdroj inpirace.

Kompletní seznam vybavení, které jsem s sebou bral z Čech do Santiága de Compostela si můžete prohlédnout (zde).

Některé uvedené vybavení jako třeba právě batohy a vodní vaky Osprey nebo Trekové hole Leki a další šikovné specializované vybavení lze rovnou pořídit ve férovém českém obchodě Hanibal.

Mapu mé cesty a články o tom, co člověk cestou zažije, najdete (zde).

A pokud byste na cestách chtěli zůstat déle, tak se můžete inspirovat v článku: Jak na dlouhodobé cestování s minimem peněz.

Buen Camino!