Českomoravské besedování

Důl Jindřich v Ostravě
Důl Jindřich

Ostrava, Olomouc a Praha hostily sérii besed o Svatojakubské pouti. Vřelé díky návštěvníkům besed. Poznávání rodné země a doposud neznámých částí Moravy.

Ostrava na Svatojakubské pouti
Na besedě v Ostravě

Rád bych tímto vyjádřil své vřelé díky návštěvníkům besed. Velmi si vážím toho, že i druhý turnus zaznamenal silnou návštěvnost a mohl jsem Vás opět provést zkrácenou verzí Svatojakubské pouti z Čech až do Santiága.

Mnohokrát děkuji všem, kteří se zúčastnili za vysokou návštěvnost v Ostravě a Olomouci a návštěvníkům pražské besedy, kteří se v některých případech sjeli až z dalekých koutů naší země.

Poznávání Moravy

Tuto příležitost jsem zároveň využil k poznávání naší vlasti. Už při začátku krátké návštěvy Moravy si mě Ostrava získala svým dolem Jindřich, který je pro mě jasnou spojnicí ke společné hornické minulosti v mé domovské Příbrami.  Zároveň jsem konečně ochutnal místní frgál. Velmi jsem také ocenil výbornou organizaci besedy v kulturním centru Cooltour a rád bych za tuto příležitost organizátorům poděkoval.

Orloj v Olommouci při Svatojakubské besedě.
Oloucký orloj

V Olomóci jsem měl možnost se toulat nádhernými uličkami starého města, plného sympatických drobných krámků a nezapomenutelné atmosféry. Místní čajovně Kratochvíle pak musím poděkovat za příjemné prostředí a možnost realizace besedy a stejně tak návštěvníkům za hojnou účast. Kapacitu místa jsme totiž překročili o víc než polovinu.

Kroměříž a České dráhy nezklamaly

Cestou dál jsem ještě strávil chvíli času v překrásné Kroměříži a pak zas hurá domů. Jen České dráhy opět nezklamaly a cestu opepřily trochou nepohody. Zajímavější část byla cesta z Kroměříže do Hulína až trohu historickým vláčkem.

Cesta z Hulína dál však pokračovala přeplněným rychlíkem, kde se stálo i v uličkách až do Olomouce. Měli jsme ale štěstí, že jsme nemuseli stát celou cestu až na pražské Hlavní nádraží. Myslím, že k tomu nebylo mo daleko.

Vláček z Kroměříže do Hulína.
Kroměřížská lokálka

Výlet na Moravu jsem si však velmi užil a doufám, že se tam zase v dohledné době uvidíme. Příště třeba opět nad besedou, jen s jiným tématem.