Rok 2017: Z jihu Portugalska do přednáškových sálů

Výběr nejlepších fotek z cestovatelského blogu Jindřich Smítka
Pohlednice z roku 2017

Od života ve španělské horské vesnici přes morbidní Velikonoce, plavbu na plachetnici až po přednáškové sály plné lidí. Pojďme se podívat na to nejzajímavější, co přinesl uplynulý rok 2017.

Rok se s rokem sešel a přišel čas si ten uplynulý rok 2017 shrnout a připomenout si, co všechno jsme společně prožili, zvládli, kde jsme přitom byli a co jsme tam viděli.

Vánoce a začátek roku v Algarve

Poslední západ slunce na silvestra 2016 v jihoportugalském Algarve, konkrétně ve městě Faro
Poslední západ slunce roku 2016, Faro

Rok jsme začali ohňostrojem nad mořskými lagunami ve městě Faro v regionu Algarve (Více zde). Sluncem vyhřátý začátek roku v zimním Portugalsku mi dodal dostatek energie na zvládnutí tohoto náročného roku. Jednou nám tam dokonce i sněžilo (Více zde), což byl na jihu Pyrenejského poloostrova jev, který si místní budou připomínat dalších deset let. Takže jsem hned na úvod roku 2017 zažil téměř nevídané.

Španělská odysea v Al Andalus

Podkova z olivového háje ve španělské Andalusii.
Štěstí z pole

Al Andalus je maurské (arabské) označení pro nejjižnější region ŠpanělskaAndalusie. Navštívil jsem slavná města Sevilla a Granda. Ve druhém jmenovaném jsem měl možnost se bezplatně projít po maurském paláci Alhambra (Více zde) pod pohořím Sierra Nevada.

V horách provincie Almería jsem sbíral zapomenuté mandle a pozoroval kouzelně kvetoucí mandloně. V horské vesnici La Palmera jsem pak zažil spoustu podivných příhod a snad i neporozumění místní mentalitě (Více zde).

Gibraltar a morbidní španělské Velikonoce

Velikonoce ve Španělsku, Semana Santa
Průvod v kápích s křížem

Přes kouzelné město Malaga jsem zamířil až do nejjižnější španělské provincie Cádiz. Užil si pravidelné výlety na britský Gibraltar a pozorování Afriky z nedalekého městečka San Roque (Více zde).

V San Roque se každoročně koná vyhlášená a morbidní španělská fiesta – Semana Santa (Více zde) neboli Velikonoce. Týden plný majestátních smutečních průvodů, při kterém se bratrstva z městečka předhánějí, kdo realističtěji zobrazí umučení Ježíše. Osm ukřižovaných na jednoho vzkříšeného tak celkem jasně ukazuje těžiště zájmu místních obyvatel.

Plachetnicí středozemním mořem a výlet do Pompejí a Neapole

Plachetnice při západu slunce na Ponzou v Itálii
Plachetnice při západu slunce

Po krátké přestávce v Čechách jsem měl v létě příležitost se v Itálii krátce povozit na plachetnici po Středozemním moři (Více zde). Proplul jsem kolem Pontického souostroví, Ischie či Capri.

Cestou zpět do Říma jsem přídavkem navštívil ještě sopečným prachem pohřbené Pompeje (Více zde) a dle mého názoru nejrozporuplnější město Evropy – Neapol (Více zde).

Besedy o pouti a podpora poutníků

Brno. Tréninková kavárna Café Práh. Jindřich Smítka. Beseda. Pouť. Cesta. Santiago de Compostela
Beseda o pouti do Santiága de Compostela

Podařilo se mi na podzim minulého roku připravit hned několik besed o pouti do Santiága de Compostela (Více zde). Velmi mě přitom potěšil velký zájem, když jsem stanul před plnými sály (Více zde). Za to bych chtěl všem návštěvníkům a podporovatelům opětovně poděkovat. Společně získanými prostředky jsme pak na závěr roku ještě podpořili poutnický spolek Ultreia (Více zde).

Shrnutí roku

Když se tak ohlédnu zpět na uplynulé události a zážitky, tak vidím, že to byla poměrně slušná „jízda“ s mnoha zvraty a náročnými situacemi. I přes mnohé úžasné situace jsem však rád, že je tento rok již za námi a můžeme se tak těšit na spoustu nových pozitivních zážitků.

Letos nás čeká ještě několik dalších besed, předběžně to vypadá na Olomouc a Ostravu, a jsem zvědav, co dalšího se letos stane a přihodí. S chutí do toho.