Řím, nástup do zbrusu nové práce a příprava přednášek

Koloseum v městě Řím v Itálii
Koloseum

Prohlédl jsem si Koloseum, Forum Romanum a Vatikán. Utratil poslední peníze za pizzu a zmrzlinu. Vrátil se do pracovního kolečka a intenzivně připravuji termíny besed s projekcí fotek z pouti do Santiága.

Koloseum v městě Řím v Itálii
Koloseum a brána

Na město Řím, kam se sbíhají cesty z celé Evropy, jsem měl pouze jeden akční den. Dorazil jsem v brzkém odpoledni, když slunce nejvíc zářilo.

S potem v tváři jsem dorazil do rezervovaného hostelu nedaleko nádraží Roma Termini, který kvalitativně podstatně předčil ubytovnu v Neapoli. Překvapivě jsem dostal více a za méně peněz. Původně šesti lůžkový pokoj se tak nějakým způsobem smrsknul na třílůžkový a navíc jsem jako spolunocležníky dostal sympatické Japonce. Byli to velmi příjemní lidé, kteří pozvali mě na návštěvu Japonska.

Odpoledne jsem stihl rychlou vycházku k nedalekému Koloseu a také k Forum Romanum. O návštěvu vnitřních prostor jsem však neměl zájem a předlouhé fronty památek chtivých turistů mě v mém přesvědčení jen utvrdily. Večer jsem si stihnul pochutnat na výborné pizze a naplánovat na ráno cestu do Vatikánu a pak rovnou na letiště v Ciampinu.

Akce Vatikán

Vatikán s bazilikou svatého Petra a Svatopetrským náměstím.
Vatikán

Kolem desáté ráno jsem již kráčel uličkou turistické smrti od nejbližší stanice metra k Vatikánu. Člověk by nevěřil kolik turistických nahaněčů s nejrůznějšími prodejními triky se vměstná do jedné krátké cesty.

Podařilo se mi však mezi nimi probít až na náměstí Svatého Petra, kde jsem strnul úžasem před nekonečnou frontou lidí čekajících na návštěvu svatopetrské basiliky. Při tom jsem si pouze uvědomil, že frontu vinoucí se kolem celého náměstí pod pražícím sluncem rozhodně stát nebudu. Nějakou dobu jsem pak proseděl ve vatikánském stínu s výhledem na baziliku.

Cestou zpět na nádraží jsem si dal poslední italskou zmrzlinu této cesty a vyrazil na letiště. Vyšlo mi to krásně, že jsem si za poslední 2,83 eur dal nedaleko letiště ukrojit kus pizzy na váhu. Slečna sice váhala, jestli to myslím vážně, ale nakonec se celkem trefila.

Práce a přednášky

Prakticky hned po svém návratu jsem absolvoval sérii pohovorů na zajímavou a náročnou práci v příjemné pražské kanceláři u Písecké brány, nedaleko stanice metra Hradčanská. Bude to intenzivní a náročné, takže doufám, že se mi podaří skloubit psaní s prací a životem. Ještě, než jsem začal jsem musel překonat překážky, o jejichž řešení se později podělím.

Intenzivně také pracuji na přípravě slíbených přednášek z cesty do města Santiágo de Compostela. Podle současných informací uspořádám přednášku v Plzni, Příbrami a Praze. Je možné, že vyjde i Brno, ale věc je zatím v jednání. Potvrzené termíny zveřejním, co nejdřív to půjde.

Forum romanum v italském Římě.
Forum Romanum s kapelou
Vatikán s bazilikou svatého Petra a Svatopetrským náměstím.
Fronta u Vatikánu