Kudy z Čech do Santiago de Compostela?

Poutní trasa z České republiky do města Santiago de Compostela
Z Čech do Santiága

Životní pouť přes Evropu ve 115 krocích. Vyznačení zastávek a zajímavostí. Body s články, fotografiemi a popisem cesty – pouť do Santiago de Compostela. Odkazy na přesné mapy a značení Svatojakubské pouti.

Interaktivní mapa níže názorně ukazuje, že velkého cíle lze dosáhnout skrze množství malých kroků. Svatojakubská pouť z  Čech do Santiago de Compostela měří 3000 kilometrů a prochází přes množství poutních míst a přes šest zemí. Dorazit až do cíle vyžadovalo 115 denních pochodů a nemnoho odpočinkových dní. Celková doba mého putování po Svatojakubské cestě až do cíle si vyžádala čtyř měsíců a jednoho dne.

Pouť do Santiago de Compostela

Většina poutníků tradičně vychází se Saint Jean na hranicích Francie a Španělska po trase známé jako francouzská cesta. Tradičním startovním bodem je také francouzské město Le Puy en Velay, které je důležitým bodem na poutní trase do Santiago de Compostela zapsané od roku 1998 na seznamu světového dědictví UNESCO. To jsou však běžné startovní body. Jak říkával můj strýc: „pravý poutník chodí vždycky z domu“.

Čtěte také:
Vybavení na tisíce kilometrů dlouhou Svatojakubskou pěší pouť
Videobeseda o 3000 Km dlouhé Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela (zde).

A tak po tisících ušlých kilometrů mi téměř u cíle cesty na posledních stovkách kilometrů před katedrálou s hrobem Svatého Jakuba staršího (na wiki zde) ve španělském poutním městě Santiago de Compostela (více na wiki zde) začal vynechávat fotoaparát a docházely síly nejen na psaní, takže ke konci ubývá obrázků i článků. Zbývá tím však prostor pro představivost a vlastní zkušenost.

Mapa a trasa Svatojakubské poutní cesty je pouze orientační a přesné trasy k jednotlivým zemím jsou uvedeny v odkazech níže.

Vysvětlivky bodů: na modrých bodech jsem spal. Tmavě modré mají navíc odkaz na článek k daným místům. Žluté jsou zajímavosti a výhledy. Fialové pak značí hranice. Pro přehlednost lze v levém horním rohu mapy rozbalit menu a zobrazit jednotlivé barevné vrstvy.

Značení Svatojakubské trasy po Evropě

Pyreneje na Francouzské Svatojakusbké cestě
Pyreneje na dohled z Francie (GR 65), cesotu do Santiago de Compostela

Celá pouť do Santiago de Compostela a cesta z Prahy až do Santiaga je až na výjimky dobře značená. Ztratil jsem se obvykle jen ve velkých městech, kde byly mnohé značky špatně viditelné, přelepené reklamou nebo poškozené.

Trasy jsou povětšinou přehledně značené svatojakubskou mušlí hřebenatkou (více na wiki zde). Výjimku tvoří cesta bavorským Švábskem (Více zde), kde špatně viditelný symbol sice značí trasu, ale obvykle už ne směr a Francie kde cesta sleduje dobře značenou bíločervenou stezku GR 65.




Přesné mapy Svatojakubské cesty a trasy po Evropě

Přesné mapy Svatojakubských cest a poutních tras do Santiaga de Compostela v zemích, přes které jsem šel, lze dohledat na těchto odkazech:

Čechy zde
Německo zde
Švýcarsko zde
Francie
– Via Gebenesis (z Ženevy do Le Puy)  zde
– Via Podensis (z Le Puy do Saint Jean Pied de Port) zde
Španělsko, pouť značí žlutá šipka – všechny trasy zde

Více informací o mapách a další podklady pro trasy Svatojakubské cesty a dalších zdrojích naleznete v článku: Santiago de Compostela: Trasy Svatojakubské pouti (více zde).

Další trasy Svatojakubské pouti zejména po České republice a mnohé užitečné informace nejen na téma trasy Svatojakubských cest můžete nalézt na stránkách spolku Svatojakubských poutníků Ultreia.cz.

Videobeseda o 3 000 Km dlouhé Svatojakubské pouti do Santiaga de Compostela

K dispozici máte také videobesedu podle skutečných událostí mé Svatojakubské pouti, kterou jsem zpracoval s cílem poskytnout čtenářům a divákům přehled o zkušenostech, zážitcích, poznání a důležitých informacích o této poutní cestě do Santiaga de Compostela.

S touto besedou na téma Svatojakubské cesty a pouti do Santiaga de Compostela jsem projel Českou republiku a pro zájemce jsem ji zpracoval také ve video formě (více najdete zde).

Vybavení na cestu do Santiaga de Compostela

Důležitou roli pro úspěšné zdolání Svatojakubské cesty a bezpečný příchod ke katedrále do Santiaga de Compostela hraje dobré vybavení. Vyplatí se pořídit kvalitní výbavu, která se během cesty bezpečně vrátí. O tom s jakým vybavením jsem na Svatojakubskou pouť vyrážel, čeho se zbavil a co bylo opravdu potřeba (najdete více v článku zde).

Takže buen camino!