Bezplatně k užívání dům i auto? Zkouším novou službu

Louka plná kvetoucích rostlin leží pod kvetoucí mandloní v jihoportugalském Faro.
Mandloň na klevoucí louce

Budu se jako housesitter starat se o dům, dokud jsou majitelé pryč. Výměnou obdržím bezplatné bydlení a auto. Cestou do své destinace navštívím jihošpanělská města Sevilla a Granada.

Můj pobyt ve Faro se chýlí ke konci. Na závěr jsem ještě vyrazil na celodenní cyklovýlet do hor, abych zjistil, jak tu všechno kvete a vůbec připomíná už úplné jaro. Po bezmála dvou měsících pohody a odpočinku ve slunečném jižním koutě Evropy nazrál čas na přesun do španělské Andalusie.

Úvodní plán zní docestovat do malé obce Albánchez, ve východní Andalusii. Proč tam? Protože se mi právě tam podařilo najít housesitting, tedy hlídání domu pro lidi na dovolené.  Účelem je mimo hlídání také krmit zvířata či zalévat květiny. Takové příležitosti lze najít například na Trustedhousesitters.com. Má cílová destinace by měla být mezi horami v malé vísce o šesti domech právě nedaleko Albánchez.

Domácí ŠpanělNorkou odjíždějí za rodinou do Norska a potřebují někoho, kdo jim ohlídá dům, zalije zahradu a nakrmí slepice. To zajisté zvládnu. Výměnou bych měl obdržet bydlení zdarma s internetem i autem k vlastnímu užívání. Předpokládám, že nějakou zeleninu ze zahrady a vejce také budu moci použít, takže ušetřím i za jídlo.

Jejich výlet je plánovaný na necelé tři týdny, ale jelikož se zapojují také do programu Workaway, tak doufám, že budu moci zůstat i déle. Mezitím se plánuji poohlédnout se po jiném domě na hlídání, kam bych se mohl přesunout dál. V nabídce jsem však našel i spoustu dlouhodobých hlídání na celé měsíce. Jsou však často rychle fuč.

Na místě bych měl být 14. února a předpokládám, že mi přesun zabere tak týden. Přece jen je cestou spousta zajímavých míst jako Sevilla, Granada, Sierra Nevada atp. Středozemní moře by od mého nového bydlení mělo být vzdálené necelou hodinu jízdy, takže už se těším na koupačku. Zbývá jen doufat, že zase nebude sněžit (více zde).

Brána ke svatému MIguelovi, hoře, z níž je výhled na celý region jihoportugalského Algarve
Barranco de Sao Miguel
Kvetoucí meze v únoru v horách jihoportugalského regionu Algarve.
Kvetoucí meze
Z jihoportugalské v regionu Algarve hory Barranco de Sao Miguel je vidět až do Španělska
Výhled na Španělsko
Ochočený páv v parku jihoportugalského města Faro v regionu Algarve
Páv v parku – Faro