Recenze: Vařič JetBoil Flash

Na Svatojakubské cestě ve Švýcarsku jsem vařil v JetBoil Flash
JetBoil Flash na horách

Jedním slovem: geniální. Varič JetBoil považuji za nezbytnou součást vybavení pro cestovatele, kteří plánují nocovat venku. Vařič je výkonný, spolehlivý, skladný a lehký.

Již dřív jsem při cestách hodně nocoval venku. S vařením byl však vždycky problém. Na Novém Zélandu jsem měl stolní vařič s malým výkonem a i sebemenší větřík tak znamenal konec vaření. To samé ve Skotsku, kde jsem měl sice dobrý hořák, ovšem kvůli špatnému nádobí bez pokličky a nedostatečnému zákrytu proti větru jsem toho stejně moc neuvařil. To vše navíc při velké spotřebě plynu.

JetBoil (zde) ovšem představuje ideální cestovní kombinaci. Má vysoký varný výkon s tepelným výměníkem, který přenáší větší část tepla do nádoby. Půl litru vody se v něm uvaří za 2,5 minuty. Varná nádoba je navíc dobře izolovaná neoprenovým obalem a zakrytá víčkem s otvorem na pití. Voda se tak rychle uvaří a vydrží pak velmi dlouho horká.

Praktičnost a varný objem

Na Svatojakubské cestě se neztratí cestovní vařič JetBoil Flash
JetBoil Flash – Příprava česnečky

Spodní díl pak může sloužit jako hrnek nebo miska na nakrájenou zeleninu. Člověk pak s sebou nemusí tahat další díly nádobí. Po uvaření pak slouží jako další izolace ze spodu varné nádoby. To jednak brání chladnutí obsahu a jednak i popálení o horkou varnou plochu. Hořák má zabudovaný piezoelektrický zapalovač. Ze strany stačí zmáčknout a hoří.

Neoprenový izolační obal je navíc opatřen uchem na držení. Přestože je možné nádobu udržet v ruce přímo, ucho zabrání pocení ruky a navíc má člověk pocit, jakoby držel hrnek. Obsah vydrží horký na můj vkus až moc dlouho a čaj proto musím přelévat do plastového hrnku, aby rychleji vychladl. Obal má také zakomponované proužky, jež změnou barvy signalizují var vody v nádobě. Celá souprava se však při varu natolik třese, že barevná signalizace není zapotřebí.

Obsah nádoby je jeden litr. Doporučený objem k vaření pak půl litru. Litr v tom uvařit nelze, jelikož voda i přes víčko šplouchá ven a hrozí tak opaření. Maximálně lze uvařit cca 0,75 litru. I to však stačí na uvaření čaje, různých polévek nebo těstovin.

Nevýhody

Nevýhody spatřuji v nutnosti opatrného nakládání. Flexibilní plastová poklička velmi dobře zapadá do připravené drážky a hůř se pak otvírá. Je třeba potom dávat pozor na opaření při otvírání. Rychlost vaření je největší výhodou vařiče. Vysoký výkon se však hůře reguluje a hodně zregulovaný plamen je náchylný ke sfouknutí větrem. Je proto třeba hlídat podmínky vaření, jelikož obsah při velkém výkonu hořáku rád překypuje.

Závěr

Všechny díly vařiče včetně hořáku, stabilizační trojnožky i malé stogramové kartuše (jež by měla zvládnout ohřát 12 litrů vody) se vejdou do vnitřku varné nádoby. Celá souprava vařiče pak váží pouhých 400 gramů a tvoří jednotný kompaktní celek. Včetně malé kartuše je tak možné mít plně funkční vařič s váhou pouhých 600 gramů. Cena se pak pohybuje kolem 2 800 Kč (Srovnání cen na Heuréce zde).

Plusy: Výborná skladnost, rychlé vaření, neoprenová izolace s uchem, picí víčko, multifunkční šálek, nízká hmotnost.

Mínus: Vyšší cena, velký vítr ho sfoukne, riziko opaření, horší regulace plamenu.

Koupit soupravu vařiče JetBoil je pak asi nejlepší v eshopu Hanibal (zde). Je to jedna z těch věcí, u kterých cestovatele napadne: „Jaktože jsem ji neměl už dřív?“

Čtěte dál:
Vybavení: Co s sebou na půlroční pochod Náhody mě svedly dohromady se skvělými lidmi