Náhody mě svedly dohromady se skvělými lidmi

Výhled na zákrutu řeky Rhony ve Francii
Výhled na Rhonu

I pro spaní venku se najde víc nadšenců. Dostal jsem croissant. Zažil jsem první pořádný kontakt se španělštinou a dopřál si pořádnou večeři v příjemné společnosti.

Při odchodu z Channaz jsem si na kopci nad vesnicí dopřál snídani s horkým čajem. Sledoval jsem při tom první sluneční paprsky dopadající na okolní hory. Dopoledne jsem šel ve stínu, pak po vinících a pak zvolil kratší variantu trasy do města Yenne. Zkrátil jsem si tak cestu asi o kilometr a mašíroval po břehu Rhôny. Minul jsem opět několik magických příbřežních ruin. V jedné z polorozpadlých budov na mě z trubky vykoukl had, ale naštěstí se rychle schoval.

Kolem poledne jsem dorazil do Yenne. Na poslední chvíli nakoupil bagety v místní pekárně a pak doběhl na kraj města do supermarketu pro další nezbytné zásoby.

Tentokrát jsem již nakupoval opatrně. Nákup přesto vydal na dva dny. Před koncem města jsem si dopřál dlouhý oběd a sledoval při tom kolem jdoucí. Odpočinul jsem si zde před pětiset metrovým výstupem na kopec. Hned zpočátku stoupání jsem narazil vysokou kapli, z vyhlídky shlížející na město.

Nocležiště nevyšlo, potkal jsem díky tomu společnost

Cestou bylo ještě několik vyhlídek, odkud bylo možné sledovat zákruty Rhôny. Kolem čtvrté jsem již vystoupal většinu kopce a narazil na místo s pitnou vodou, stoly a stříškou přiléhající k lesní boudě. Chtěl jsem zde přespat. „Vykoupal“ jsem se proto v umyvadle. Po nějaké době mi však plán zhatili lesní dělníci, kteří k noclehu užívali právě tuto lesní chatku.

Vyrazil jsem proto dál. Sotva jsem se zvedl, objevil se za mnou poutník Jean. Šel po Francii jinou trasu, ale v tomto úseku po stejné cestě. Společně jsme absolvovali výstup na vrchol kopce i sestup do nejbližší vesnice. Jean s sebou také měl výbavu pro spaní venku. Nedaleko vesnice jsme vystavěli stanové městečko, povečeřeli a přenocovali. Přitom vyšlo najevo, že byl jedním z poutníků, jež jsem viděl jít kolem při mé polední pauze. Ráno jsme ještě společně posnídali a vyrazili vstříc cestě. V první vesnici se naše cesty rozdělili.

Čokoládový croissant na cestu

Odpoledne kolem třetí jsem dorazil do Les Abrets. Udělal jsem zacházku, abych se podíval, zda v kostele mají razítko. Ten byl však bohužel zavřený. Na místě ale byla vývěska, kde stálo: „Poutníci, razítko získáte v pekárně naproti.“ Paní pekařka mi orazítkovala Credencial a jako bonus jsem na cestu bezplatně dostal čokoládový croissant.

Ve stínu kostela jsem si pak hodinku oddechl, načež mi v turistických informacích ochotně rezervovali nocleh v Accueil Jacquaire (přátelé Svatojakubské cesty) v osm kilometrů vzdálené vesničce Valencogne. Paní to vzala odspoda seznamu, aby se rychleji trefila do volného místa.

První španělský kontakt

V pozdním odpoledni se mi šlo těžce. Bylo vedro a opět mě hodně bolely nohy. Když jsem dorazil na místo, zjistil jsem, že Annette nemluví anglicky. Vykomunikovali jsme však, že její rodina pochází ze Španělska a mluví proto španělsky. Zpočátku se mi několik jazyků míchalo v hlavě, ale po chvíli jsem se rozmluvil.

Hned z počátku jsem ji však odrovnal tím, že jsem nechtěl večeři. Byl to zvyk. Ve Švýcarsku jsem pochopil, že jídlo servírované k večeři není jen bonus k noclehu, ale těžce úplatná strava.

Intuitivně jsem tak hned při první zmínce jídlo odmítl. Po chvíli rozhovoru jsem však zjistil, že se s přípravou večeře kvůli mé ohlášené návštěvě vařila celé odpoledne. Nejen, že ráda vaří, ale jelikož je v seznamu přátel cesta na konci seznamu, mnoho návštěv nechodí.

Hlad jsem samozřejmě měl a tak jsem po chvíli o večeři sám požádal bez ohledu na cenu. Řekl jsem si, že ať to stojí, co to stojí, jednou si pořádné jídlo mohu dovolit.

Velká domácí večeře

Svatý Jakub Valencogne
Svatý Jakub ValencogneSan

Začali jsme salátem a lahví vína. Večeře pokračovala jehněčími výpečky s rýží. Pak přišla míchaná zelenina ratatuile a nakonec ovoce.

Vyklubal se z toho úžasný večer ve skvělé společnosti. I s mojí primitivní španělštinou jsme vydrželi komunikovat celý večer a náramně si notovali. Zároveň jsem si tím i rozšířil a zopakoval slovní zásobu. Paní domácí mi přes noc ještě vyprala oblečení. Při snídani byl stůl plný marmelád vlastní výroby, medu, sýrů a chleba. Pořádný kus sýru jsem obdržel i na cestu.

Nakonec mi připomněla, že u přátel Svatojakubské cesty je však odměna za nocleh dobrovolná a víc se cení společnost, než peníze. Dle předchozích rad jsem tak zaplatil 15 eur. Skvělý pobyt s veškerým komfortem, bych v plné výši asi uhradit nemohl, ale doufám, že jsem alespoň pokryl své náklady. Na cestu jsem pak ještě obdržel razítko do Credencialu a vyrazil dál.

Čtěte dál:
První kroky ve Francii