Odvrácená tvář Svatojakubské cesty: Čtyři dny, tři puchýře a otlaky

Doposud jsem psal o zajímavých příhodách a hezkých místech, které přináší Svatojakubská cesta do Compostely. Pro rovnováhu to vezmu i odvrácené strany a popíšu stav chodidel i celého těla. Ani to příjemné není úplně zadarmo. Každého občas potěší trochu bolesti někoho jiného, obzvlášť pokud ji podstupuje „dobrovolně“.

Od začátku Svatojakubské pouti (psal jsem zde) se mi už druhý den cestou do Kasejovic (psal jsem zde) objevil první puchýř. Tentokrát na levé noze na prsteníčku a tedy velmi snesitelný, jelikož se o něj člověk při chůzi příliš neopírá. Na cestě do Nepomuku přibyl další na pravém malíčku, který chůzi také prakticky neomezuje.

Včera (10. 6.) se mi při cestě z kopce do Klatov vytvořil další, tentokrát na z boku na pravém chodidle před palcem. To už je nepříjemné, jelikož je to došlapová plocha.

Otlaky a nečistoty v botách

Celý obvod chodidel mám navíc posetý drobnými otlaky z nečistot, které do bot skáčou rychleji, než je stačím vysypávat. Chodidla jsou velmi ošlapaná a otlačená dlouhou chůzí s velkou zátěží. Následkem toho jsem také ztratil část citu v pravém palci. Mohu však říct, že díky super měkkým botám je to celé stále schůdné i bez gelových hojivých náplastí.

Diskomfortní zátěž

Jako bonus mám otlačená záda, zejména na ramenou, kde spočívá hlavní část váhy batohu. K tomu ještě omačkané boky od bederního pásu. Stále to však mohu celé nazvat spíše diskomfortní, ale nikoliv neschůdné.

Myslím, že až se pořádně naučím zacházet s vybavením, zejména tedy s batohem, tak odpadnou i zádové nepříjemnosti. Pak ještě přizpůsobit váhu batohu na nezbytné minimum, např. odhadem množství vody a jídla, jež na tu kterou cestu potřebuji a půjde se mi jako v pohádce.

—————————–

Aktualizováno v roce 2020: S odstupem času se nyní můžete rovnou podívat na výsledek cesty aneb jak jsem dorazil do Santiaga de Compostela (čtěte více zde). Co jsem s sebou nesl za vybavení (čtěte více zde) a případně se můžete podívat na video záznam besedy z této životní pěší pouti (čtěte více zde).